Ondernemen is dagelijks beslissen. Nieuw neuro-wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat beslissingen grotendeels emotioneel genomen worden in het onbewuste deel van de hersenen.

Je weet daardoor niet eens dat je de beslissing emotioneel al genomen hebt. Keuzes kunnen in het onbewuste deel van het menselijk brein tot 7 seconden eerder zijn genomen, voordat het bewuste deel van je brein überhaupt gaat meebeslissen met rationele elementen. Succesvol zijn heeft dus met je kennis over het functioneren van je hersenen te maken.

Bedrijfsproces

Bij mijn allereerste software implementatie, jaren geleden,begreep ik niet wat er zo moeilijk aan was: De bedrijfsprocessen hadden we (ik werkte bij de klant) keurig netjes op papier gezet. Het ontwerp van de applicatie paste naadloos op die processen. Je zou verwachten dat het dan vlekkeloos zou verlopen, op wat technische strubbelingen na (het was ver voor  het millennium). Helaas verliep het niet vlekkeloos. Ook niet na de Go-Live fase. En dat lag zeker niet aan de software of de softwareleverancier. Of aan de  wens van ons, als klant,  om de software te gaan gebruiken.

Waaraan dan wel? Tja…veel verder dan termen als “weerstand”,  “onbewust foutjes gemaakt” of “het voelt niet goed” kwamen we niet. Uiteraard heb ik in de loop de tijd geleerd dat bedrijfsprocessen niet altijd in marmer gebeiteld staan. Of juist wel! En veel geleerd over verschillende menstypes, communicatiestijlen, change management, projectleiding en alle andere kopjes waar het onder geschoven werd. Softwaremakers en –leveranciers zijn rationele mensen, dacht ik. Logica en ratio, dat hebben ze nodig. Klanten zijn helemaal niet rationeel, heb ik wel eens in een (erg prijzige) consultantstraining geleerd. Klanten reageren allereerst uit emotie, was het credo. Maar met geduldige uitleg (ratio) overtuig je ze wel, leerden we.   Brain-gear-20-procent1-174x174

Oorzaak

Ergens in mijn hoofd was er toen al weerstand tegen dit idee. Nu weet ik dat juist daar de oorzaak zit: in onze hoofden. Of nog beter: in de menselijke hersenen! Menselijke hersenen zijn bij alle gezonde mensen gelijk qua functioneren, dankzij eeuwen van evolutie. Door de nieuwste neuro-wetenschappelijke inzichten krijgen we steeds meer kennis over universele breinwetten. Wetten die zich niet houden aan een functienaam of een bedrijfsproces. Maar structureel anders werken dan het gros van de mensen denkt of verwacht.

SparkWise legt juist die correlatie tussen de nieuwe neuro-wetenschappelijke inzichten en zakelijk falen of slagen. En koppelt neurowetenschap aan het behalen van resultaat.  SparkWise optimaliseert bedrijfsprocessen en helpt u meer begrip te krijgen over hoe je hersenen precies werken. Structureel succesvol zijn is namelijk geen geluk, het is een tot in detail uitgewerkte formule.

Hoe werkt deze formule? Test zelf GRATIS hoe de formule voor jou werkt via de Neuro Quotiënt (NQ) test! Klik hier

 

 

Logo SparkWise