Om welke reden dan ook ben je op zoek naar een websitebouwer. Misschien ben je niet tevreden met de service van je huidige leverancier. Of wil je gewoon een nieuwe (thema)site? 

Een snelle blik op internet leert je dan dat er een gigantisch aanbod is. Met allemaal verschillende prijzen, technieken, abonnementen en systemen om jouw site te maken. Dat is appels met peren vergelijken! Wat zijn nu 3 belangrijke zaken om op te letten als je een websitebouwer zoekt?

1: Welke systemen gebruikt de bouwer?

Er zijn uiteenlopende systemen om websites mee te bouwen. Zelfs in 2016 worden ze nog steeds van de bodem af aan geprogrammeerd. Maar voor de meeste aanbieders is de basis een Content Management Systeem (CMS). Soms gebruikt een leverancier een CMS dat ze zelf gebouwd hebben en beheren. Maar ons advies is om te kiezen voor een open source content management systeem. De broncodes van deze systemen worden door een grote community van mensen actueel gehouden met een snelheid en accuratesse waar de meeste commerciële leveranciers niet aan kunnen tippen. De grootste en bekende systemen zijn WordPress, Joomla of Drupal.

Bijkomend voordeel van open source is dat je makkelijker over kan stappen naar een andere leverancier. Wanneer een bouwer werkt met een eigen systeem is er vaak buiten dat bedrijf weinig kennis te vinden over het eigen systeem. De vendor lock in is daarmee een heel stuk groter.

2: Hoe ver ga je met design?

In een erg leuke en creatieve middag kun je helemaal losgaan op hoe jouw site eruit gaat zien. Met kleurpotloden of tekensoftware. Of misschien wel de ouderwetse schaar en prittstift. Jouw custom design kan een goede webdesigner perfect omzetten naar een unieke website. Voor, bijvoorbeeld, WordPress zal dit design al gauw 2000 euro kosten.

Je kunt ook gebruik maken van een standaard grafisch ontwerp (of template). Een template is vaak gebaseerd op goed bezochte websites. Waaruit geleerd is waar mensen kijken op een site, klikken, de pagina verlaten etc etc.. Al die kennis krijg je erbij. En bovendien zijn de meeste templates ook nog wel aan te passen met kleuren, pagina-soorten, menu-structuren of losse modules als bijvoorbeeld een foto-slider. Toegegeven: je site wordt er minder uniek door. Maar waarom wou je die website ook alweer?

3:  Is het goedkoop?

Eenmalig een website maken voor een habbekrats klinkt goed! Maar hou er rekening mee dat een professioneel bedrijf jou geen website verkoopt. Maar jij kennis bij hen inkoopt over hoe jouw website er uit gaat zien. Kennis die een leverancier actueel moet houden om bij te kunnen blijven.

Een website maken naar jouw wensen, ook een hele simpele website met een standaardsjabloon, kost al gauw een dag of wat werk voor een ervaren bouwer. Hou er rekening mee dat een professionele bouwer op het eind van de maand ook gewoon een boterham wil overhouden. En dus zal proberen zoveel mogelijk richting meerwerk te schuiven. Ga je voor goedkoop, bestudeer dan goed wat je wel en niet krijgt!